Taj Mahal

Tanker og observasjoner langs veien i India
31. januar 2014
Yippi – sommer i India!
6. februar 2014

Taj Mahal

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keiser Shan Jahan (1592 – 1666) var tydeligvis ikke så glad i sine to første koner, men den tredje kona, Mumtaz Mahal, var et grepa kvinnfolk, som han elsket meget høyt. Hun fødte ham 14 barn, men døde dessverre under den siste fødselen i 1631. Dette tok keiseren meget tungt, så året etter hennes død, brettet han opp armene og satte i gang med å bygge et flott mausoleum i hvit marmor, som et minnesmerke for sin elskede hustru. Høyst sannsynlig var keiseren en god gammeldags slavedriver, da omkring 20 000 folk deltok i arbeidet, og de ble hentet inn fra hele India og Sentral-Asia. Det fortelles også at eksperter på byggekunst ble hentet inn fra Europa, og da vil jeg tippe at de kom fra Italia, som har en god tradisjon med å bygge stort og flott, helt fra Romerrikets tid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glade gutter ved Taj Mahal i Agra

Keiseren hadde sikkert lært av faraoene i Egypt, at skal man få til et skikkelig byggverk, så gjelder det å ta tiden til hjelp. Årene gikk, og arbeiderene døde sikkert som fluer, men den hvite hovedbygningen sto ferdig i 1640. Men en bygning er ikke nok, så arbeidet fortsatte med omkringliggende bygninger, og flotte parkanlegg måtte til, så først i 1653 sto hele sulamitten ferdig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taj Mahal

Mye er sagt og skrevet om det hvite marmormausoleum Taj Mahal i Agra. Mange mener det er den vakreste bygningen i verden. Rabindranath Tagore beskriver den som ”a teardrop on the cheek of eternity”, mens Rudyard Kipling som ”the embodiment of all tings pure”. Keiseren selv mente bygningen gjorde at ”the sun and the moon shed tears from their eyes”. Når sant skal sies er det et makelaus byggverk, som er verdt et besøk. Det mener mange, da over 3 millioner besøkende kommer hit hvert år, noe som er over dobbelt så mange som bor i hele Agra by. Ettersom Taj Mahal holder stengt på fredager, da den benyttes til bønnested for muslimer, holder den altså åpent drøye 300 dager i året. Det gir et besøkstall på ca. 10 000 pr. dag, og sånn føltes det også, da trengselen var stor, og det krydde av mennesker over alt hele tiden. Især ytret en kar fra Larvik, at det var litt folksom, som er vant med 10 000 folk, men vel og merke i hele Larvik by!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noen som ser Torgeir?

Det kan nevnes at Taj Mahal fikk status på Unescos Verdensarvliste i 1983. I 2002 var bygningene så sotete og møkkete på grunn av luftforurensing i Agra, så det ble satt i gang en stor vaskejobb. Resepten var å bruke en blanding, kalt multani mitti, bestående av jord, cereal, melk og lime, en gang brukt av indiske kvinner for å holde huden skjønn og vakker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inngangspartiet til Taj Mahal

Vi fikk også opplevd at det er forskjell på å være en fattig eller rik turist. Utenlandske turister måtte betale 750 rupi, som er 75 kroner, for inngangsbilletten, mens indere måtte betale 20 rupi! Men i ettertanke så er nok min årslønn, selv i en offentlig stilling, 60-70 ganger høyere enn en gjennomsnittslønn i India, om ikke mer. Vel og merke om du har en jobb da! Jeg spurte en inder for noen dager siden om hva en lærer på en barneskole tjener i måneden, og fikk vite at lønnen er på 6000 rupi (kr. 600,-) Det gir en årslønn på kr. 7200,-! Men etter at vi hadde betalt den skyhøye billettprisen på kr. 75,-, fikk vi til gjengjeld egen kø å gå i, det vil si gå rett inn. Mens indere sikkert sto en time i kø, da de måtte passere sikkerhetskontroller, metalldetektor og kroppsvisitering, før de slapp inn. Til min store forbauselse konfiskerte de snusen min! Jeg prøvde å si det var snus og ikke røyk, men da sa de at det ikke er lov å spytte i Taj Mahal. Det nyttet dessverre ikke å si at jeg er en dannet bruker av snus, som ikke spytter!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dekoren i marmor holder seg godt!

Det er mange myter, legender og teorier om Taj Mahal. En luring ved navnet Purushottam Nagesh Oak har publisert en teori om at Taj Mahal faktisk er et Shiva tempel bygget på 1200-tallet, altså et hinduistisk tempel. Nå var keiser og byggherren Shan Jahan helt åpenbart en muslim, og byggestilen har mistenkelige muslimske trekk over seg. Men dette lar ikke affisere Purushottam Nagesh Oak, som også mener at Kaabaen i Mekka og Stonehenge er av hinduistisk opprinnelse!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Flere flotte bygninger i anlegget

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En annen legende går ut på at keiseren bestemte at hendene til håndverkere, som var med på å reise bygget, ble hogget av, for å forhindre dem til å bygge noe like vakkert igjen. Noen har også påstått at keiseren gikk til det skrittet å stikke øynene ut på alle arbeidere. Ikke noen historiske bevis støtter denne teorien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har sett mange kjente severdigheter i verden. Hva blir den neste tro?

Til slutt kan nevnes at keiseren Shan Jahan var en dårlig far, og drev med en elendig barneoppdragelse. Et godt bevis på dette er at i 1658 ble keiseren styrtet og kastet fra maktens trone av sin sønn Aurangzeb, og satt i fengslet på Agra fort til sin død. Fra et vindu i fengslet kunne han se det vakre mausoleum han hadde fått bygget. Keiseren døde i 1666, og ble gravlagt ved Yamuna elven, rett nedenfor Taj Mahal, ikke lang fra sin høyt elskede kone.

 Nytt kamera

Gikk til innkjøp av nytt kamera for denne sykkelturen, som er et kamera som tåler en trøkk og kan tas med ned på 15 meters dypt vann for undervannsfotografering! Oppdaget en del nye funksjoner i dag, så her litt kunstfotografering!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

5 Comments

  1. Knut Wedul. senior sier:

    Lurer på om noen har begynt å spare til en litt stor «sten» til sine foreldre?
    Gode opplevelser ønskes dere fra «opphavet.»

  2. Jon sier:

    Kult 🙂

  3. Herman Kolderup sier:

    Bra beskrivelse av opplevelsene i Agra. Dere rakk kanskje ikke å sykle 35 km vestover fra Agra til Akbars hovedstad Fatehepur Sikri? Hvis dere senere kommer til Puri i Orissa, vil dere sikkert besøke Jagannath tempelet. Derfra er det ca. 35 km østover til soltempelet i Konarak som er ganske spesielt. Når ingen av dere har fått alvorlig magetrøbbel til nå, går det sikkert bra på resten av turen. Lykke til videre.
    Beste hilsen onkel Herman

  4. Janne C. Standahl sier:

    For en fantastisk tur du er på! Vi på teamrom 9 har stor glede av å lese dine fornøyelige beskrivelser av opplevelser og hendelser du tar del i. Du skriver fantastisk morsomt! Vi gleder oss til mer!

    Janne 🙂

    • Mange takk, Janne! India er et spennende og eksotisk land å reise i, og jeg synes det er gøy å få skrevet ned noen ord om det jeg opplever. Jeg føler meg tryggere og finner meg mer og mer til rette i denne noe fremmede kulturen for oss blekansikter. Legger i vei fra Jaipur i morra, med Mumbai i sikte, som er kun 140 mil unna! Hilsen KE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.