Trankebar – dansk-norsk kolonihistorie i India

Verden rundt på sykkel – etter 3 hjerteoperasjoner!
19. juni 2017
Nepal Knut Wedul Foredragsholder sykkeltur
Nepal/India – Katmandu – Kanyakumari – 4 705 km.
20. juni 2017

Trankebar – dansk-norsk kolonihistorie i India

India Knut Wedul Foredragsholder sykkeltur

India Knut Wedul Foredragsholder sykkeltur

 

Trankebar – dansk-norsk kolonihistorie

Indias historie er nært knyttet opp til tidligere kolonimakter, som Storbritannia, Frankrike, Nederland og Portugal. Men også unionen Danmark-Norge har hatt kolonier i India. Det danske ostindiske kompani ble stiftet i 1616, som et handelskompani av kong Christian IV av Danmark-Norge for å opprette en dansk handel med datidens India.

Spør du nordmenn mellom 18 til 90 år om dansk-norsk kolonihistorie, er det høyst sannsynlig at den eldre garde vet mest om dette. Men stort sett er det ikke mange nordmenn som har lært noe om denne tiden, eller så har de glemt lærdommen fra sine skoledager! Dansk Vestindia i Karibia er den mest kjente danske kolonien, men 50 mil opp østkysten fra Kanyakumari, byen på sydspissen i India, ligger den tidligere dansk-norsk kolonien Trankebar, som unionen Danmark-Norge besatte i perioden 1620 – 1845. Hit dro mange norsk seilskuter med norske sjøfolk, og i enkelte perioder var det norske guvernører som styrte kolonien. Den mest kjente er Peter Anker i perioden 1788 – 1806.

Dette er en spennende epoke i dansk-norsk historie, som forteller oss i dag, hvordan samtiden tolket fremmede folk, religioner og ulike kulturuttrykk.

Les mer om Trankebar og mine opplevelser i India i min blogg

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.