Diktator Kjell og starten på Mellom-Amerika 2019

Mellom-Amerika 2019
17. november 2019

Diktator Kjell og starten på Mellom-Amerika 2019

En kort historie om Kjell Eugenio Laugerud Garcia (1930 – 2009)

Min farmor ble født i traktene rundt Mjøndalen i 1906. Som barn flest startet hun på skole i 7-års alderen og gikk på skolen sammen med en gutt som het Per Eugen Laugerud, med bosted på Hokksund. 

Per arbeidet på en papirfabrikk før han i 1926 tok hyre på en båt til Guatemala, hvor han bestemte seg for å bli værende. I Guatemala møtte han en lokal kvinne, Catalina Garcia, som han giftet seg med, og de fikk tre sønner og to døtre. En av sønnene kom til verden i 1930, og ble døpt Kjell Eugenio Laugerud Garcia, og vokste opp i de bedre kretser i Guatemala. Han lærte ikke norsk av sin far, men snakket spansk og engelsk.

I voksen alder tok Kjell deler av sin militære utdannelse i USA og ble til slutt uteksaminert fra militærakademiet Escula Politécnica, hvor han ble overinspektør i 1965. Senere var han miliærattaché i USA og delegat til Inter-American Defence Board 1968-70. I peroden 1970 -72 var han forsvarsminster, og i 1974 ble Kjell presidentkandidat for Movimento de Liberación Nacional (MLN). Valgnatta ledet motkandidaten José Efrain Rios Montt med 45%, før militæret blokkerte valgurnene, og radio og tv ble tatt av lufta. Kjell ble deretter utropt som valgvinner med en margarin på 5,5%.

Kjell Eugenio Laugerud Garcia

Flere land i Mellom-Amerika har hatt borgerkriger, og Guatemala er intet unntak. Landet har hatt den lengste borgerkrigen i nord-amerikansk historie, fra 1960 til 1996. Ulike millitære regimer har blitt støttet av USA (selvfølgelig!), Argentina og Israel, mens de ulike revolusjnære grupperingene på venstresiden har hatt støtte fra Cuba og Nicaragua (selvfølgelig!). Guatemala var i denne perioden preget av ustabile politiske regimer, og konfliktene gikk gjennom flere faser med voldelige sammenstøt og nær total krig, hvor de militære fikk stadig større makt over landet.

Da Kjell ”vant” valget i 1974 og ble utnevnt til president i Gualtemala, hadde de antikommunistiske regjeringstyrkene bekjempet den kommunistiske geriljaen militært. Kjell prøvde å distansere seg fra eliten i partiet og aktiviteten til dødsskvadronene i landet. Men Amnesty Internatioal beskyldte Kjell for å ignorere volden fra dødsskvadronene, som bortførte, torturerte og drepte antatte geriljasympasitører og venstreorienterte. Til slutt kritiserte t.o.m. Jimmy Carter Kjells regime for dette, og Kjell svarte med å avstå mer militær hjelp fra USA.

Fra kongressen i Guatemala styrte Kjell landet med hard hånd fra 1974 til 1978

Under Kjells regime ble tusenvis av motstandere drept, og rett før han gikk av ble om lag 50 ubevæpnde mayaindianer skutt og drept av regjeringsstyrkene. Hva kan vi lære av dette? Jo, hvis du utvandrer fra Norge er det fullt mulig gjennom hardt arbeid, at du eller ditt avkomme slår seg opp og blir diktator i en bananrepublikk!

I 2001 ledet Axel Rosen et program som het ”Folk i farta”, og møtte Kjell Eugenigo Laugerud Garcia, diktatoren fra Guatemala, med røtter i Hokksund! 

Link her: https://tv.nrk.no/serie/folk-i-farta/2001/FUHA19000600#t=3m33s

Starten på Mellom-Amerika på langs, Guatemala – Panama – 2250 km.

I morgen, lørdag 23. november, starter ”Team Norway” på sykkelturen gjennom Mellom-Amerika. 

Vi har forflyttet oss fra Guatemala City til Antigua, ca. 35 km. vestover, som er en mye trivelige by enn hovedstaden. Vi så svært få turister i Guatemala City, og årsaken er at alle er her! Antigua er en kolonial by med grov brostein i alle gater, og med mange cafeer, resturanter, turistbutikker og mange bagpackers. Første natt overnattet vi på et veldig kult vandrerhjem, som var skapt for unge mennesker som oss!  

Hotellet Selina i Antigua var et populært sted for ungdom som oss!

I dag har vi forflyttet oss 100 meter til et nytt hotell og møtt representanter fra selskapet TDA og andre deltagende syklister. 12 av dem startet allerede 4. juli i toppen av Canada, og har syklet over 12 000 km., og har begynt å se slutten på turen med bare drøye 2 000 km. igjen. På hotellet ble det arrangert et møte for oss nykommere, som det var 7 av, hvor vi fikk informasjon om turen, måltider, døgnrytmen og hvordan det meste er organisert. 

Så i morgen er det opp kl. 06.00, pakking og levering av bagen kl. 06.45, frokost kl. 07.00, og så er det bare å legge i vei på første etappe, som er på 143,8 km. Det fine er at vi er 1500 moh. og skal ned til Stillehavet, så det blir mye nedover, til grensebyen Ciudad. Planlegging og forberedelser har vart lenge nok nå, så det skal bli godt å komme i gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.