Myanmar – fra Yangon til Thailand

Nepal Knut Wedul Foredragsholder sykkeltur
Nepal/India – Katmandu – Kanyakumari – 4 705 km.
20. juni 2017
Dramatikk i Thailand
6. mars 2018

Myanmar – fra Yangon til Thailand

Startskuddet går ved Shwedagon Pagoden i Yangon

 

Startskuddet går ved Shwedagon Pagoden i Yangon

Onsdag 3. januar var dagen jeg hadde sett fram til i lengre tid. Denne dagen kunne jeg sette meg på et fly fra Gardermoen til varmere strøk i Sør-øst Asia, nærmere bestemt Myanmar. Myanmar er det 80. land jeg besøker, og det har lenge vært et lukket land, hvor et autoritært militært regime har hatt kontrollen. Dette har ført til at få turister har lagt ferien sin innom dette landet, men heller valgt enklere tilgjengelige naboland, som Thailand og Vietnam.

Det var en stor overgang å komme fra nyttårshelgen i Norge med -15 grader til +35 grader i byen Yangon i Myanmar. På flyet fra Norge reiste jeg sammen med søstrene Hilde og Kristin Vollan, som jeg tidligere har syklet på lengre turen med, bl.a. gjennom Afrika med Hilde og med begge Sør-Amerika på langs.

De første døgnene gikk med på å komme seg ut av tidsforskjellen mellom Norge og Myanmar, som er på ikke 6 eller 7 timer, men på 6,5 time, av en eller annen grunn! Det første døgnet gikk med på å skru sammen sykkelen, møte de andre som skal være med på turen, være turist i byen og sove ekstra mye, da jeg var helt ute av døgnrytmen. Med unntak fra den norske kjernen av gruppa, skal jeg sykle sammmen med Diederik fra Nederland, Kurt fra Belgia og Harry fra Australia. De skal være med på deler av turen, men gi seg på ulike steder på vår ferd mot Bali.

Mye gull og glitter ved alle pagoder i Myanmar

 

I 1991 fikk Myanmar, som het Burma på den tiden, et internasjonalt fokus rette mot seg, da den burmesiske kvinnen Aung San Suu Kyi ble tildelt Nobels Fredspris for sin ikke-voldelige kamp for demokrati og mennesketettigheter. Men hun turte ikke komme til Norge for å motta prisen før i 2012, da hun var redd for å bli utestengt fra sitt hjemlandet. I 2015 ble det gjort et forsøk på å gjennomføre et demokratisk valg i Myanmar, og partiet til Aung San Suu Kyi kom i posisjon, og har fått innflytelse på den videre utviklingen i landet. I den siste tiden har Myanmar nok en gang fått internasjonal oppmerksomhet rettet mot seg, og denne gangen dreier det seg om situasjonen for over 600.000 rohingya-muslimer, som har flyktet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh siden uroligheter brøt ut i Rakhine-provinsen i august 2017. FN og Amnesty sier flyktningstrømmen ligner på etnisk rensing, og at det er stort behov for hjelp i flyktningleirene.

Fine sykkelforhold i Myanmar

Lørdag 6. januar syklet vi til den gyldne Shwedagon-pagoden midt i Yangon, og stilte oss opp til fotografering før startskuddet på den lengre sykkelturen gikk! Nå var det ingen vei tilbake og kursen ble satt mot første stoppested, byen Bago 80 km. nordover.

På alle mine sykkelturer prøver jeg å finne de beste sykkelveiene, med minst mulig trafikk. Det er ikke alltid like enkelt, særlig rundt storbyer, da mye trafikk går inn og ut fra disse. Men vi kom godt i gang og trafikken var ikke så ille ut fra Yangon, og sjåførene tok hensyn ved et venlig tut og holdt god avstand til oss.

Barn og voksne langs veiene vi syklet virket vennlige og nysgjerrige og vinket og ropte ”hi” og ”good bye”. I fjor viste NRK nok en tv-serie med Team Backstad, hvor de denne gangen kjørte rundt med en bil i Indo-Kina, som de skulle levere til mineryddere i Norsk Folkehjelp i Kambodsja. På deres reise var de innom Kyaiktiyo Pagoda, som også blir kalt The Golden Rock, hvor også jeg la turen innom. For de som følger med på detaljene i repportasjer på tv, så valgte jeg det samme hotellet! For de som ikke har sett serien med Team Backstad, så ligger den I NRK-arkivet.

 

Inntok samme hotell som Team Bachstad ved besøk til Golden Rock

 

 

https://tv.nrk.no/serie/team-bachstad/MUHH44000216/sesong-5/episode-2

Sykkelturen gikk videre i fint flatt landskap med overnattinger i byene Thaton, Hpa-an og Kawkareik, uten problemer, men med en sterk varme på over 35 grader og høy luftfuktighet, som førte til store inntak av vann og brus.

Fra Kawkareik til grensebyen Myawaddy, ble det åpnet en ny ”highway” sommeren 2015. Men vi ville gjerne sykle gamleveien, med den ulempen at den gikk opp 800 høydemetere, før den faller ned til grensa mellom Myanmar og Thailand. Men en fordel i disse strøk er at taxiprisene er lave, så vi sendt vår baggasje 5 mil med taxi (10 mil tur/retur) til vårt hotell i grensebyen Myawaddy, for den nette sum av kr. 150,-.

Etter fine dager og gode minner fra Myanmar, ble det lagt inn en hvildag på den andre siden av grensen, i den thailanske byen Mae Sot. Mer fra Thailand vil komme!

På gamleveien mellom Kawkareik og Myawaddy i Myanmar

Diederik slapper av i varmen!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.