Mellom-Amerika 2019

Dramatikk i Thailand
6. mars 2018
Diktator Kjell og starten på Mellom-Amerika 2019
23. november 2019

Mellom-Amerika 2019

Sykkeltur på 2250 km. gjennom Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica og Panama – november/desember 2019.

I perioden 1997 til 2007 syklet jeg en del i rundt omring i det vakre langstrakte Norge, vel og merke bare i sommerhalvåret, da jeg er en godværssyklist. På disse somrene fikk jeg sett store deler av Norge, og har til nå vært innom 100 steder av 104, som står oppført med bystatus. Men i 2008 fikk jeg en fiks idé om å sykle ut i den vide verden, og hadde en plan om at det hadde vært gøy å sykle på alle verdens kontinenter, vel og merke minus Antarktis!

I morgen flyr jeg til mitt siste kontinent, Nord-Amerika, hvor jeg tidligere ikke har syklet en meter. På mange måter er det godt å være ferdig med å krysse Europa fra Nordkapp til Aten, Asia fra Istanbul til Beijing, India på langs og fra Myanmar til Bali i Sentral-Asia, Afrika fra Kairo til Cape Town, Sør-Amerika fra Quito til Ushuaía, verdens sydligste by, og til slutt fra Melbourne til Sydney i Australia pluss 50 mil på New Zealand, hvor disse land utgjør brorparten av kontinentet Oseania. På disse turene har jeg tilbakelagt drøye 50 000 km. og har vært innom 52 land på sykkel.

Selv om de fleste forbinder Nord-Amerika med USA og Canada, har jeg meldt meg på en sykkeltur i Mellom-Amerika, fra byen Antigua i Guatemala til Panama City. Mellom-Amerika består av 7 land og jeg skal sykle gjennom 6 av dem, som er Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica og Panama. Landet i Mellom-Amerika jeg ikke skal besøke er den tidligere britiske kolonien Britisk Honduras, som nå heter Belize.

Dag 1 er på 145 km., med en lang bakke på 70 km. ned til Stillehavet .

Sykkelturen starter førstkommende lørdag 23. november, og går over 23 dager hvor det er 19 sykkeldager og 4 hviledager, og vi vil avslutte turen i Panama City søndag 15. desember.

Distansen er på 2250 km., slik at gjennomsnittet blir 116 km. pr. dag. Starten går i byen Antigua, 40 km. vest for Guatemala City, som ligger ca. 1500 moh. Derfor er det tilnærmet norsk sommer der fra 12 til 24 grader. Men allerede første dag sykler vi ned fra høyden og inn i El Salvador ved Stillehavet. Temperaturen herfra og til Panama vil ligge på 20 – 32 grader, så badebukse er tatt med.

Vi går i mål i Panama City søndag 15. desember og rekker hjem til jul!

Selskapet som arrangerer denne sykkelturen er TDA Global Cycling, som er den største organisator av lange sykkelturer i verden. Jeg har to ganger tidligere benyttet meg av dette selskapets erfaringer og kompetanse  gjennom Asia til Kina og gjennom hele Afrika. 

Når jeg skriver vi, så har jeg denne gangen fått med meg godt selskap, i min søster Anne og hennes mann, Stein. Denne sykkelturen er en del av et sykkelritt som startet langt nord i Canada, nær Alaska, allerede 4. juli. Når vi møter dem i Guatemala er det enkelte syklister som har tilbakelagt hele distansen på drøye 12 000 km, og vil ende opp med 14 515 km. i Panama City.

Team Norway klare for Mellom-Amerika!

De fleste av landene i Mellom-Amerika er mest kjent for mye elendighet med sult, fattigdom, diktatur, korrupsjon vold, drap og sine langvarige borgerkriger. Det siste året har vi sett tusenvis av flykninger fra Guatemala, El Salvador og Honduras reise til den amerikanske grense i Mexico, i håp om å få komme inn i det forjettede land, USA. Hvordan det blir å sykle gjennom disse landene er jeg spent på, og hvordan befolkningen reagerer på at «rike» gringos koser seg på sykkeltur gjennom deres relativt sett fattige land. Men min erfaring på tidligere turer er at folk kan være forundret og nysgjerrige, men vennlige hvor enn jeg har vært. 

På flytoget for en uke siden leste jeg gladnyheten om at drapstallet for oktober 2019 i El Salvador hadde sunket til de laveste på mange tiår, kun 3,6 drap pr. dag i en befolkning på 6,5 millioner. Det blir 1314 drap på ett år, mens det i Norge er under 30 drap i året.

Jeg har overlevd å krysse Afrika i på en organisert tur og har syklet gjennom India alene, så vi får krysse fingrene og håpe at dette også går bra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.