Goa er Indias minste delstat, og har i underkant av 1,5 mill. innbyggere. Den ligger midt på Indias vestkyst, ved Det indiske havet og har et flateinnhold på 3 702 km².
Etter et hyggelig besøk hos Ruth i Arambol nord i Goa, og et innblikk i en av hennes interesser, paragliding, gikk ferden videre sydover. Og paragliding så spennende og gøy ut, så kanskje jeg skal ta meg et kurs neste år? Jeg hadde noen flotte dager innkvartert på Babu Huts ved Ashwem Beach, og syklet kun en kort etappe til Goas hovedstad Panaji eller Panjim, som den blir kalt på engelsk. Følte jeg møtte ta en dag som turist der, da det er en historisk sus over Panjim, eller mer korrekt Gamle Goa, som ligger 10 km. inn i landet, langs den store elva Mandovi. Det var bare praie en moto-rickshaw og å ta med seg Lonely Planet boka, kamera, penger, solkrem og vann, mye vann! Fram til Goa hadde det vært varmt, men ikke med så høy luftfuktighet som nå!
Jeg har tidligere syklet i varme strøk, men primært i ørkenland med temperaturer over 40 grader i skyggen, så som i Egypt, Sudan og Turkmenistan. Det er varmt ja, men det er med tørr luft, og temperaturen synker mye på natta. Men ikke her! Luftfuktigheten gjør at man svetter hele tiden, selv om jeg sitter stille i skyggen, og det blir svært klamt og ubehagelig. Tidligere kunne sykkelskjorta bli våt av svette i enkelte motbakker, men den tørker opp underveis. Nå ble sykkelbuksa søkk våt av svette, som om man hadde hatt den på i dusjen!
Vasco da Gama var noe heldigere, kanskje klokere og holdt seg mer edru enn Christofer Columbus, da han valgt å seile rundt Afrika og østover for å finne sjøveien til India i 1498. Sjøruten var ikke uten farer, kun 54 av da Gamas 170 menn, og bare to av hans fire skip returnerte til Portugal 1499. Men da Gamas sjøreise åpnet en direkte sjøvei til Asia. Den åpnet veien til europeisk herredømme over handelen i Det indiske hav, noe som skulle vare i 450 år, med kolonialismen i India, Asia og Afrika.
Columbus må ha drukket for mye vin og vært i evig bakrus, da han ikke forsto at han hadde oppdaget nye landområder i vest, og bomma grovt på å finne sjøveien til India i 1492! Vel og merke var det folk som bodde der han kom, så det var like greit å kalle dem indianere, og de bodde selvfølgelig på de Vestindiske øyene! Ikke før italieneren Amerigo Vespucci oppdaget Brasil på en ekspedisjon i 1500-1501, gikk det opp for europeere at et nytt kontinent var oppdaget, og ga kontinentet navnet Amerika i 1507 for å hedre Amerigo Vespucci.
Men tilbake til India! Portugal var datidens store sjøfartsnasjon, de hadde gode skip og var flinke til navigering, og så for seg et enormt handelspotensiale gjennom en mulig sjøvei rundt Afrika til India og resten av Asia, og arbeidet offensivt for å oppnå dette både med handelsutposter og festninger. Pavebullen Inter caetera i 1493 og Tordesillastraktaten i 1494 delte verden utenfor Europa mellom Portugal og Spania. Linjen ble bestemt til å være nord-sør-meridianen 1550 km vest for Kapp Verde-øyene utenfor vestkysten av Afrika. Dette resulterte i at hele Afrika og nesten hele Asia ville tilhøre Portugal, mens nesten hele den nye verden ville tilhøre Spania. Det første forslaget fra pave Aleksander VI om plasseringen av linjen ble flyttet litt vestover av Joao den II av Portugal, og dette ble godtatt. Denne nye linjen gjorde at Brasil og Newfoundland (etter datidas oppfatning) ble en del av Portugal i året 1500. Noen ganger tenker jeg på hvor tilfeldig den historiske utviklingen har gått til, at for eksempel en pave mener noe for 500 år siden, og vips så snakker alle i Brasil portugisisk i dag!
Vasco da Gama kasta anker utenfor Kerala 20. mai 1498, ca. 50 mil lengre syd enn jeg befinner meg nå. Da Gama hadde fått med seg en los, sendt fra herskeren i Gujarat i India, og de brukte 23 dager på å krysse over fra østkysten av Afrika. 12 år senere i 1510 slår portugiserne seg ned i Goa, og den første guvernør, Alfonso de Albuquerque, ble innsatt. Portugal har en lite ærerik historie som kolonimakt, som så mange andre europeiske nasjoner. Portugal var den første europeiske kolonimakt fra ca. 1450, og den siste nasjonen som trakk seg ut fra sine kolonier, etter nellikrevolusjonen i Portugal i 1974, etter at det autoritære militærregimet hadde forsøkt å stagge ulike frigjøringsbevegelser i mange år. Portugal var det første landet som startet med slavehandel i Afrika, og la tydeligvis ikke igjen noen kime til demokrati, da de forlot sine oversjøiske kolonier på 70-tallet, og det omgående brøt ut borgerkriger i både i Angola og Mosambik, som varte i 20-30 år.
Ved alle mine besøk i gamle kirker, synagoger eller moskeer verden over, får jeg alltid en følelse av overgrep, skremsler, vold, lukkethet, trusler, maktmisbruk, tvang, skatter og avgifter, slaver i arbeid og intoleranse, og aldri følelse av noe elskverdig som vil deg vel! Det er vel grunnen til at jeg alltid har vært en sterk troende ateist!
Goa har tatt navnet sitt etter den tidligere hovedstaden, nå kjent som Gamle Goa, og ble en portugisisk koloni i 451 år, frem til 1961, da den indiske hæren ruller inn og tok over Goa. På sitt høydepunkt bodde det like mange mennesker i Gamle Goa, som i London eller Lisboa! Etter 1961 blir Goa styrt fra Delhi, så ikke før i 1987 ble Goa en delstat i India. Portugals nærvær har preget Goas kultur, og knapt nok noen av de andre indiske delstatene, som har vært under europeisk koloniherredømme, har blitt så påvirket av Europa som Goa. Dette er blant annet synlig i den store andelen katolikker i delstaten, hvor de tidligere utgjorde majoriteten av befolkning, mens de i dag utgjør ca. 30 %. Goa er kjent som et ferieparadis, blant annet på grunn av alle de fine strendene, og hundretusenvis av uten- og innenlandske turister besøker Goa årlig.
En dagsetappe syd for Panjim møtte jeg en tidligere kollega, Maria, ved Palolem Beach syd i Goa. Maria kan ansees som ekspert på India etter et opphold på 5 måneder, og har vært i India mange ganger tidligere. Hun driver med yoga, og holder yogatimer i sin hjemby Sarpsborg, ved siden av sin jobb som vernepleier. I dag starter hun på hjemreisen, via Mumbai, og er tilbake på jobb på tirsdag. Det må være en stor overgang fra dette slaraffenlivet!
Videoklipp: Colomb Beach, Goa – 2014
Nå har jeg vært i delstaten Goa i en drøy uke, og har fått med meg flotte strender helt nord og helt syd i Goa, og kun syklet 10 mil, da delstaten ikke er lengre! Etter å ha bodd i hytter et steinkast fra havet, badet hver dag, slappet av og spist og drukket godt, føler jeg at det blir litt tungt å sette seg på sykkelen igjen!
Men til trøst holder veien seg nærme havet, så å si hele tiden ned til det sydligste punktet i India, Kanyakumari, som ligger 1000 km. unna. Jeg antar at det ligger mange flotte strender på strekningen, så muligheten til å hoppe i havet vil være til stede nesten hele tiden! Og det beste er at luftfuktigheten har blitt noe lavere, så nå er det bare varmt!