På sykkel 4883 m.o.h. i Peru!

Tour de France er for pyser!
21. august 2014
Du Store Alpakka!
9. september 2014

På sykkel 4883 m.o.h. i Peru!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Litt vel godt humør i starten av bakkene opp i Andesfjellene!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hele Team Norway var klare for nye utforinger etter to hviledager ved Stillehavet!

De 10 siste dagene på sykkel fra Stillehavet og tilbake til store høyder i Andesfjellene har vært for spesielt interesserte syklister, som liker å starte med 1000 høydemetre etter utendørs frokost i kaldt vær! Til nå er det blitt syklet 2139 km. og 24 etapper av totalt 110 er syklet ferdig, og nærmere 30 000 høydemetre er klatret i relativt store høyder i Andesfjellene!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fjell med snø på dukker opp i horisonten! Det høyeste fjellet i Peru er Huascarán med sine 6768 m.o.h.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blir du syk eller for sliten til alle bakkene, er det plass til deg og din sykkel hos sjåfør Walter!

Selv om været er noe kaldt om natta, har det vært fire nye bushcamper, hvor det før hviledagen i Huanaco var tre etter hverandre, og man følger seg ganske møkkete etter tre dager på sykkel uten dusj! Det var også en spesiell og ny erfaring for meg å campe i 4200 høyde, hvor temperaturen krøp under null grader om natta! Men med varm nok sovepose, samt litt ekstra klær på, sov jeg svært godt gjennom natta på denne høyden! Og et poeng som kan nevnes er at det ikke er så mye annet å gjøre etter at middagen er fortært og sola har gått ned, enn å krype inn i teltet og holde seg varm i soveposen. Derfor kan det fort bli 10 – 12 timer i teltet for de fleste, og liker man teltliv er det mulig å få hvilt ut skikkelig!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitt telt i forgrunnen uten yttertrekk på bushcamp i 4200 m.o.h., med minusgrader om natta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Disco med dans for å holde varmen i 4200 meters høyde, før leggetid kl. 20.30 i telt!

Den store utfordringen på denne delen av turen var å komme seg opp til 4883 m.o.h. uten å miste pusten, humøret eller kraften i låra! De fire første dagene fra Stillehavet gikk pent og pyntelig oppover med 1000 – 1500 klatremetre daglig, hvor det blir tyngre når asfalten slutter og grov grusvei tar over i 3500 meters høyde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Legg merke til tunellen nederst i bildet!

Vi fulgte elveleie Canon del Pato oppover i noen dager, i et tørt ugjestmildt strøk, hvor vi overnattet i støvete bushcamper, før ankomst og hviledag i byen Huaraz, 3052 m.o.h. Grusveien som gikk oppover elveleiet Canon del Pato var en interessant og spennende vei å følge, via mange tuneller og dype kløfter det var viktig å ikke falle ned i!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mektige fjell må forseres på enkelte steder dårlig humpete grusvei!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fremdeles ganske blid på vei opp mot 4883 m.o.h.!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lunsj under spektakulære forhold i Andesfjellene!

Ved ankomst til en by hvor hviledag venter, er Team Norway veldig flinke til å ta væskebalansen på alvor, etter mye svetting i motbakker i timevis. Team Norway er tungt representert av det norske helsevesen, som tar fysisk fostring og restitusjon på alvor, ved konstant å holde fokus på væskebalansen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det noske helsevesenet er helt klare på at væskebalansen er viktig!

Peru

Peru har 30 millioner innbyggere og størrelsen på landet er 1 285 220 km², og er med det over tre ganger større enn Norge. Peru ble selvstendige fra spanjolene i 1821, og grenser mot Ecuador, Colombia, Chile, Brasil og Bolivia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En stor andel av den indiansk befolknineng bor oppe i høyfjellet i Peru.

Peru er et multietnisk land som er bygget på kombinasjonen av forskjellige menneskegrupper i løpet av de siste 500 årene. Indianerne befolket det peruanske landet mange årtusener før de spanske conquistadorene kom på 1500-tallet. Spanjoler og afrikanere kom i store mengder under kolonitiden, og ”blandet seg” med hverandre i tillegg til urinnvånerne. Etter Perus uavhengighet fra Spania i 1821 kom europeiske immigranter i flere bølger fra Italia, Spania, Frankrike, England og Tyskland, hvor arabere, kinesere og japanere ankom etter 1850.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Infrastrukturen og boligene kan være svært dårlig i høyfjellet i Peru.

Peru har en rik kulturell historie, og Inkariket hadde sitt kjerneområde i dagens Peru, hvor den sentrale linjen i riket strakk seg fra Quito i Ecuador til Cuzco i Peru. Cuzco vil jeg ankomme om 16 dager, og gleder meg å besøke den nærliggende severdigheten Machu Picchu ved ankomst byen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Husdyrhold er en viktig næring for overlevelse i høyfjellet i Peru.

På grensen til Bolivia ligger Titicacasjøen, den høyest beliggende seilbare sjøen i verden, og husker jeg riktig fra forrige besøk ved sjøen i 1986, opererer den bolivianske marinen på Titicacasjøen 3812 m.o.h., etter at de mistet sin kystlinje til Stillehavet etter nok en håpløs krig med sine naboer! Det skal bli spennende å komme tilbake til gamle trakter!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er lokalvalg i Peru i oktober, og nesten alle vegger er malt med navn på politikere og partier!

2 Comments

  1. Knut Wedul sen. sier:

    Hyggelig å se at dere er kommet godt i gang. «Heimeværnet» er litt tryggere nå enn da du syklet i India alene. Håper formen holder helt fram og at ifm-statusen blir oppnådd.
    Hilsen opphavet.

  2. Randi Kolderup sier:

    Hei Knut Erling, deilig å høre fra deg igjen. Jeg har fulgt litt med på bloggene til et par andre deltagere om turen sørover i Argentina. Skjønner at dere har en råtøff tur med alle høydeforskjellene og litt grusete veier innimellom. Men uansett for en flott opplevelse dere må ha hatt 🙂 Du får tenke litt på helsa, å prøve på en liten hike med «matbilen» av og til. Håper knærne blir bedre. God tur videre! Skal hilse fra Herman. Klem fra tante Randi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.