Vinn eller forsvinn!

Første VM-kamp på 20 år!
19. juni 2010
PUNKTUM FINALE!
13. juli 2010

Vinn eller forsvinn!

Da er første runde i VM ferdigspilt og 16 land er i gang med 1/8 – finaler. Det har blitt mange overraskelser, især med Frankrike og Italias avskjed, og særlig kontinentene Afrika og Europa har skuffet. Afrika har kun fått ett lag, Ghana, av 6 videre og Europa 6 av 12, som er det laveste i moderne tid! Og kun 3 europeiske land går til ¼ – finale da de møter hverandre innbyrdes.  Sør-Amerika og Nord-Amerika viser styrke, da samtlige 5 land i sør og 2 av 3 land i nord (USA og Mexico) har gått videre til andre runde! Asia har fått med 2 av 4 videre, Sør-Korea og Japan, som er brukbart!

Fans fra Sør-Afrika samlet på torget før den siste skjebnekampen!

Fans fra Sør-Afrika samlet på torget før den siste skjebnekampen!

Min ferd fra Cape Town til Pretoria, eller Tshwane som det er politisk korrekt å si nå, gikk greit. På flyplassen i Johannesburg møtte jeg en engelskmann, Tony, som også skulle til Pretoria og vi har holdt sammen den siste uka. Han hadde den samme billettpakka, som meg, og var selvfølgelig skuffet av at England ikke vant gruppa si, og skal spille et annet sted enn i Rustenburg! Ett mål til av England i siste kamp mot Slovenia, ville gjort veien letter for dem, med å få Ghana og ikke Tyskland i 1/8 – finale. I en eventuell kvartfinale ville de møtt vinner Uruguay – Sør-Korea, og ikke Argentina!

Sør-Afrika har scoret mot Frankrike og stemningen er på topp!

Sør-Afrika har scoret mot Frankrike og stemningen er på topp!

I Pretoria fant vi oss et utendørs torg mellom puber og restauranter, og så Sør-Afrikas siste kamp mot Frankrike på en storskjerm. Antar at det var minst 2000 mennesker der og stemning steg naturligvis utover kampen. Litt synd de ikke gikk opp til 3-0 på en stor sjanse, men skuddet gikk i stanga! Da hadde det blitt mer spenning, da de hadde trengt ett mål til for å gå videre! Men den gang ei, og Sør-Afrika røyk ut i første runde, som det første vertsland i hele VM – historien! Og Frankrike dro hjem i skam, som i 2002, med ett poeng.

En optimistisk fan fra Algerie før møtet mot USA!

En optimistisk fan fra Algerie før møtet mot USA!

Onsdag 23. juni så jeg kampen Algerie – USA. Kampen mellom England og Algeria var en drepende kjedelig 0-0 kamp, men 0-0 kamper trenger ikke være kjedelig! Nåvel, nå ble det 1-0 til USA på overtid, men det lå lenge an til å bli 0-0. Og kampen var svært underholdende med mange sjanser. Det blir fort spennende når begge lag må score for å gå videre. Jeg satt igjen blant fansen fra Algerie, som var i flertall på tribunen. Vet ikke om jeg ble uglesett da jeg fortærte et par halvlitere under kampens gang, da det er få begersvingere fra Algerie! Målet til USA førte jo også til at jeg ikke fikk se England i går, men måtte ta til takke med USA, som vant gruppa!

Stor spenning i kampen USA – Algerie!

Stor spenning i kampen USA – Algerie!

I alle VM – byer har FIFA laget en FIFA FAN FEST, som er et sosialt tiltak for alle som ikke har fått tak i billetter eller ikke har råd til å gå på kamp. Plassen er utstyrt med en mega storskjerm og alle fasiliteter. Storskjermen i Rustenburg er den største jeg har sett, 8 x 5 meter, og plassen tok 20 000 mennesker! For et par dager siden så jeg Brasil – Portugal på storskjermen, en kamp jeg hadde store forventninger til. Men det ble en skuffende dårlig kamp, hvor Ronaldo valgte å skyte ørten ganger fra 30 – 40 meter, i stede for å se etter bedre plasserte medspillere.  Han minner meg om brasilianske Carlos, som scoret et praktmål i en treningskamp mot Frankrike fra lang distanse. Siden fortsatte han å skyte fra lang distanse uten nevneverdig suksess! Jeg vil påstå at ingen VM-keeper vil slippe inne et skudd fra over 30 meter, når de ser utgangen på skuddet, og så lenge det ikke skifter retning på en spiller (ok, unntatt av Sørensen, da!) Hos Drillo ville du fått minus i boka, ved valg av skudd fra så lang avstand, da det er et dårlig valg!

Tett med vakter både innenfor og utenfor stadion!

Tett med vakter både innenfor og utenfor stadion!

Gårsdagen ble en litt slitsom affære, da vi måtte kjøre bil til stadion, som lå ca. 20 km. fra Rustenburg. Det var dårlig med offentlig kommunikasjon, så nesten alle måtte komme til stadion med bil. Etter å ha sett Uruguay slå Sør-Korea, satte vi oss i bilen 2 timer før kampstart og trodde vi hadde god tid. Men når alle må komme med bil blir det selvfølgelig køer! 3-4 km. fra stadion var det ordnet store parkeringsplasser vi kunne parkere, og busser som fraktet oss til stadion. Litt kaos, men fant min plass på stadion 10 minutter før avspark! Ghana er et ungt friskt lag som gikk ut i hundre, og fikk et tidlig mål. Som sikkert mange så spilte de en god første omgang, mens utover i 2.omgang tok USA mer og mer over, og et mål lå i lufta. Og det fikk de på straffe. Ghana var slitne, og jeg trodde de ville tape, men de holdt stand og ekstraomganger måtte til. Og jaggu fikk de et mål til på en pen volley! De klarte å stå i mot presset og er klare for ¼ – finale mot Uruguay.

Megaskjermer er satt opp i alle VM-byer!

Megaskjermer er satt opp i alle VM-byer!

Enhver afrikaner støtter nå Ghana og mange sørafrikanere hadde kjøpt seg det ghanesiske flagget og blåste i vuvuzelaen så godt de kunne. Amerikanerne forsvant i mengden av supportere som støttet Ghana. Å komme seg tilbake til Rustenburg ble en tålmodighetsprøve, da det var bussing av mange mennesker til parkeringsplassen og så stå i bilkø tilbake til Rustenburg. Kampen tok slutt ca. kl. 23.00 og vi kom slitne og trøtte frem til vårt hotell kl. 02.00!

Tony, en skuffet engelsk fan, da han måtte følge USA i stede for England!

Tony, en skuffet engelsk fan, da han måtte følge USA i stede for England!

I dag sto Tony og jeg tidlig opp, da han skulle kjøre til Krüger nasjonalpark, ca. 50 mil, før han vender tilbake til Johannesburg for å se kvartfinalen mellom Uruguay og Ghana. Jeg tok første økt bak rattet til Pretoria, og hoppet av der. Han skulle gi full gass videre for å rekke England – Tyskland kl. 16. Nå ble jo ikke det noen hyggelig affære for en engelskmann, da Tyskland ble for sterke. Men det er jo utrolig at man i 2010 ikke kan ta i bruk den teknologien man har, for å avgjøre om ballen er inne eller ute! Man har jo knapt kommet lenger enn i -66! Og selvfølgelig kunne det blitt en annen kamp hvis England hadde går opp til 2 – 2. Men Tyskland virker sterke i dette VM, nok en gang!

Jeg blir trolig værende her noen dager før jeg drar inn til Johannesburg og kvartfinalen som går 2. juni. I Johannesburg vil jeg treffe igjen Tony og prøve å møte Bjørn Heidenstrøm, som også har syklet fra Norge til Sør-Afrika (Se: www.theshirt.no). Ellers må jeg vel prøve å være litt kulturell og få med noen severdigheter og foreta noen besøk på museum. Jeg har henta ut alle mine billetter, til ¼ – finalen i Johannesburg, ½ – finale i Cape Town og til finalen i Johannesburg, og er klar for god fotball og mye moro!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.