Ahmedabad og Mahatma Gandhi

Udaipur
19. februar 2014
Mumbai
4. mars 2014

Ahmedabad og Mahatma Gandhi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her bodde Mahatma Gandhi med sin familie fra 1918 til 1930

I storbyen Ahmedabad, med 5 millioner innbyggere, hadde jeg lyst til å besøke Sabarmati Ashram, stedet hvor Mahatma Gandhi hadde bodd i perioden 1918 – 1930., etter hans hjemkomst fra Sør-Afrika. Stedet lå 5 km. nord i byen, så jeg tok en moto-rickshaw dit, og tuslet rundt noen timer på stedet, som nå er omgjort til et museum. Det var mye å lese om Gandhis liv, så her noen høydepunkter fra Gandhis utrettelige kamp for diskrimineringen av de undertrykte og uavhengighetskampen mot Storbritannia.

Mohandas Karamchand Gandhi ble født 2. oktober 1869, i byen Porbandar i den nåværende delstaten Gujarat. Tilnavnet Mahatma, som betyr stor sjel eller åndskjempe, fikk han i 1915 av sin nære venn og beundrer, forfatteren Tagore, som hadde vunnet Nobelprisen i litteratur i 1913.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Den store lille mannen» – Mahatma Gandhi (1869 – 1948). NB – han til høyre i bildet!

Mahatma Gandhi er kjent for sin rolle i Indias kamp for uavhengighet fra Storbritannia, og huskes først og fremst for sin bruk av ikke-voldelige metoder, som sivil ulydighet i frigjøringskampen.  Den moderne pasifisme bygger i stor grad på Gandhis ikke-voldsfilosofi. Gandhi regnes som ”den indiske nasjons far”, og hans fødselsdag 2. oktober, er nasjonal helligdag over hele India.

Mahatma Gandhi ble født i en kjøpmannskaste med fromme hinduer. Han ble oppdratt som vegetarianer, som jeg tydelig har fått erfare i delstaten Gujarat, hvor kjøtt er vanskelig å oppdrive. Her blir de fleste måltider tilberedt av grønnsaker, frukt, nøtter og ost, hvor man ofte har brød, roti eller nan, som tilbehør.

2014-02-09 17.59.30-2

Indisk vegetarmat blir man ikke tjukk av! Her en dosa med tilbehør!

Gandhi giftet seg 13 år gammel med Kasturba, som han etterhvert fikk fire barn med. I 1888 forlot Gandhi sin familie og reiste til England for å studere juss. Her kom i kontakt med tankestrømninger som Madame Blavatskys teosofi, som viste ham dybden i Indias egen religiøse tradisjon. Han ble også interessert i anarkismen til Kropotkin og Tolstoj. Stort inntrykk på ham gjorde dessuten det lille heftet Unto this Last av John Ruskin, som hevder at hvert individ har ansvar for alle sine medskapninger.

Gandhi forsøkte å etablere seg som advokat i hjembyen og i Bombay, men uten hell. I 1893 takket han derfor ja til å representere en indisk forretningsmann i den britiske kolonien Natal, i dag en delstat i Sør-Afrika. Det ble snart tydelig at det gjaldt andre regler for indere enn for europeere, og Gandhi ble involvert i en rekke kampanjer for å sikre indere like rettigheter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aldous Huxley, engelsk forfatter, som er best kjent for den dystopiske framtidssatiren ”Vidunderlige nye verden” fra 1932.

Som ledd i disse kampanjene utviklet Gandhi de ikkevoldelige kampmetodene han er berømt for. Under hans ledelse nektet tusenvis av indere å bli innført i et register over indere, og å betale en særskatt som bare indere var pålagt. Gandhi og hans familie så vel som tusenvis av andre gikk frivillig i fengsel heller enn å bøye seg for undertrykkelsen.

Samtidig som han utviklet sine metoder for ikkevoldelig konfliktløsning, forsøkte Gandhi også å realisere en livsførsel som ikke innebar bruk av vold. Den politiske kampen var for Gandhi en form for selv-realisering. Som hindu var han overbevist om at alt levende er uløselig knyttet sammen. Enhver vold mot et levende vesen ville derfor være vold også mot ham.

Gandhis ry spredte seg raskt til nabostatene. Han ble snart engasjert i kampen mot de strenge raseskillelovene, og opprettet et kontor i Johannesburg og organiserte ikkevoldelige masseaksjoner også der. Både hinduer og muslimer reagerte på en lov som slo fast at bare kristne ekteskap var gyldige. Gandhi fortsatte sine kampanjer og vant i 1913 viktige delseire; blant annet ble inderes ekteskap gjort lovlige og særskatten for indere avskaffet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I Gandhis enkle hjem møttes kjente politisk ledere fra hele verden!

I 1915 vendte Gandhi tilbake til India med sin familie, der han ble engasjert i Kongresspartiet, en organisasjon som arbeidet for å frigjøre subkontinentet fra britisk overherredømme. Med sin sterke personlighet kom han snart til å dominere hele bevegelsen, og i 1925 ble han valgt til partiets leder.

Gandhis personlige styrke kom til uttrykk i hans konsekvente og enkle livsstil. Han ville ikke ha personlige eiendeler, spiste enkel kost og gikk bare med et enkelt tøystykke på seg, vevd av tråd han selv hadde spunnet. Han eide lite mer enn en seng, rokken han spant egne klær på, og et par briller.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mangler bare veven, så kunne jeg vevd meg et plagg!

Parallelt med kampanjene mot britene, sørget Gandhi for at Kongresspartiet organiserte et konstruktivt program; hans mål var å opprette en parallell økonomi slik at inderne kunne slippe å kjøpe britiske varer eller betale skatt til britene. Spesielt berømt er Saltmarsjen i 1930. Han ledet da titusener av indere som gikk til fots 400 kilometer fra Ahmedabad til stranda ved Dandi. Der bøyde Gandhi seg ned og plukket opp en håndfull salt. Dette var en direkte provokasjon mot engelskmennene som krevde inn en svært upopulær saltskatt. De siste dagene har jeg nettopp syklet denne ruta, hvor Saltmarsjen gikk, og vil passere Dandi om et par dager!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Will Durant, amerikansk historiker, forfatter og filosof (1885 – 1981)

Gandhi betegnet sin ikkevoldsteknikk som satyagraha hvilket betyr «å holde fast ved sannheten». Satyagrahabegrepet knytter seg til det spirituelle grunnlaget for hans ikkevoldsfilosofi. Det var formulert som en pragmatisk teknikk, en vei som forener politisk kamp med individuell åndelig utvikling. Satyagraha er sammensatt av ordene Satya, som betyr sannhet og Graha, som betyr å holde fast. For Mahatma Gandhi betød Satyagraha mye mer enn passiv motstand og ble uttrykk for styrken i praksisen av ikke-voldelig metoder.

Med Gandhis egne ord:

Sannhet innbefatter kjærlighet, og fasthet som danner grunnlaget for og tjener som synonym for motstandskraft. Jeg begynte derfor med å kalle den indiske bevegelsen for Satyagraha, det vil si kraften som er født av Sannhet og Kjærlighet, eller ikke-vold.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sannhet står sentralt i Gandhis ikke-voldelige filosofi

Gandhi ble mange ganger arrestert av britene, men i 1931 ble han invitert til å forhandle med den britiske regjering i London. Der oppsøkte han britiske tekstilarbeidere for å forklare at den indiske frigjøringskampen ikke var rettet mot dem. Forhandlingene førte ikke til enighet, og Gandhi fortsatte sin kamp mot britene til uavhengigheten ble oppnådd i 1947.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Romain Rolland, fransk Nobelprisvinner i litteratur fra 1915

Gandhi arbeidet for å fjerne motsetninger mellom tilhengere av ulike religioner. Han var forferdet over massakrene som fulgte delingen av subkontinentet i de to statene Pakistan (for muslimer) og India (for hinduer). Han oppsøkte et muslimsk strøk i Calcutta og overnattet der for å hindre hinduer i å angripe området. Han gikk også flere ganger til sultestreik for å tvinge folk til å stanse de blodige opptøyene.

Mange ytterliggående hinduer mente han var for ettergivende og ville ha ham fjernet. Den 30. januar 1948 ble han etter sin daglige morgenbønn skutt med tre skudd i brystkassen av Nathuram Godse, som var medlem av en nasjonalistisk hinduorganisasjon, og som ble dødt til døden for drapet. Gandhi ble kremert i Delhi ved bredden av floden Jamuna, og stedet er nå et minnested over Gandhi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

M.L.King jr. søkte mange teorier, men fant svaret i Gandhis ikke-voldelige filosofi.

«Den store lille mannen» som døde 30. januar 1948, inspirerte en hel verden og ble et stort forbilde for mange, ikke minst for borgerrettighetsforkjemperne  Martin Luther King og Nelson Mandela.  Albert Einstein sa følgende om Gandhi etter hans død: «Kommende generasjoner vil ikke tro at en sånn mann – av kjøtt og blod – har vandret på vår jord.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Og selvfølgelig var Gandhi en habil syklist!

Nå har jeg kommet til byen Surat, som er kjent for å være det første handelssted britene grunnla i India i 1614. Tar meg en hviledag her, før jeg tråkker videre mot Mumbai i morra, nå kun 300 km. unna. Gleder meg virkelig til å komme fram til Mumbai!

1 Comment

 1. Kari Isachsen sier:

  Hei Knut Erling !
  Har nettopp lest din meget interessante beretning om Mahatma Gandhi.
  Synd din farmor (min mor) ikke fikk opplevd at du sykkler India rundt og at du har besøkt Gandhis fødested og hjemland. Hun var en meget stor beundrer av Gandhi.
  Hvem vet : kanskje hun følger med deg 🙂 ! Ha en fortsatt fin tur.
  tante Kari

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.