Hurra! 1 dag til VM starter!

Farer i Afrika?
19. mai 2010
VM i fotball 2010
12. juni 2010

Hurra! 1 dag til VM starter!

VM i Sør-Afrika!

Jeg sitter nå på flyet til Sør-Afrika og VM i fotball, og har pløyd gjennom den autoriserte utgaven til FIFA om World Cup 2010. Boka omtaler alle kvalifiserte land, hvordan de kom seg til VM og tabeller, samt god gammel VM-historikk, som er gøy å mimre over!  Etter at jeg de siste 10 månedene har vært mye på reisefot, har jeg ikke fått oppdatert meg så mye om lag og spillere, men etter iherdig lesing er jeg nå oppdatert og er klar for mitt fjerde VM i fotball. Tidligere har jeg vært til stede under VM i Spania i -82, Mexico -86 og Italia -90, og har fått sett 35 VM-kamper. Noe svakt, men jeg syklet ikke til noen av dem, men benyttet meg av motorsykkel i -82 og -90! Jeg så 21 kamper live i Mexico, med finalen som det store høydepunktet, hvor Maradona løfta bøtta! Noen som sa eller tenkte fotballidiot!

Etter å ha gransket alle lands kvalifiseringskamper og VM-historikk, kommer her omtale, tips og tanker om hvordan det vil gå i VM 2010!

Gruppe A: Sør-Afrika, Mexico, Uruguay, Frankrike.

Frankrike vinner gruppa og Uruguay kommer sist! Allerede åpningskampen mellom Sør-Afrika og Mexico vil bli en nøkkelkamp i denne gruppa! Vinneren her tar 2. plassen! Sør-Afrika var med i VM 1998 og 2002, men ble slått ut i første runde. Laget har hatt en begredelig oppkjøring inn mot VM, med 8 tap på 9 kamper, med bl.a. 0-1 mot Norge og Island! Men tradisjonelt går vertskapsnasjoner videre i første runde, men jeg er noe usikker på hvordan de vil takle presset på hjemmebane.  Mexico har en god tradisjon med å gå videre fra første runde, og har gjort det de 5 siste gangene de har vært med i VM! De er i fin flyt etter at de fikk sparka Sven-Gøran Eriksson, og kan godt slå Sør-Afrika i åpningskampen. Uruguay har jeg ikke trua på, da de så vidt klarte å karre seg til VM som nr. 5 i Sør-Amerika, etter play-off mot Costa Rica. Jeg har at vakt håp og et ønske om at Sør-Afrika tar 2. plassen i gruppa.

Gruppe B: Argentina, Hellas, Nigeria, Sør-Korea

Argentina vinner gruppa og Hellas kommer sist! Nok en gang er det ikke så lett å spå hvem som kaprer 2. plassen. Jeg har ingen tro på Hellas, men det hadde jeg heller ikke under EM i 2004! Nigeria hadde sin storhetstid på 90-tallet, og hadde flaks at de kom seg til VM. Det var tapet til Tunisia i siste kamp mot Mosambik, som førte laget til VM. Sør-Korea har vært med i alle VM siden -86, og har blitt slått ut i alle VM i første runde, med unntak av VM på hjemmebane i 2002, da de overraskende tok en 4. plass, med god hjelp fra dommere!  Jeg holder en knapp på at Nigeria tar 2. plassen.

Gruppe C: England, Slovenia, Algerie, USA

England vinner gruppa! Heller ikke her er det så lett å spå hvem som går videre, men jeg tror Slovenia blir for svake. Det var selvfølgelig sterkt å slå ut Russland på vei til VM, men jeg tror de ender sist i gruppa. Algerie viste styrke med å slå Egypt i en ekstra kval. kamp, men det spørs om ikke USA blir for sterke. USA har vært med i alle VM siden -90, gått videre 2 ganger, og har vel fått noe rutine på store mesterskap. Mitt tips er at USA kaprer 2. plassen i gruppa.

Gruppe D: Australia, Ghana, Serbia, Tyskland.

Tyskland vinner gruppa! Ghana hadde en lett kvalifisering, da de har møtt lag som Gabon, Libya, Lesotho, Benin, Mali og Sudan på sin vei mot VM. Ingen av disse land er akkurat noen fotball stormakter, så jeg tipper Ghana sist i gruppa, selv om de viste god kvalitet i forrige VM! Australia var også brukbare i forrige VM, og innehar 14. plassen på siste FIFA ranking! Nøkkelkampen her blir Australia – Serbia, og vinneren tar 2. plassen. Serbia har mange gode spillere på høyt nivå i Europa, og så lenge de klarer å temme temperamentet og får inn en god moral kan de gå videre.  Men de har en lei tendens til å få gule og røde kort, som kan ødelegge mye! Hvis de skjønner at krigen er slutt tar Serbia 2. plassen i gruppa.

Gruppe E: Nederland, Danmark, Japan, Kamerun

Nederland vinner gruppa! På 5 VM siden -82 har Kamerun blitt slått ut i 4 av dem i første runde! Unntaket var i -90 VM da de startet med å slå regjerende verdensmestere Argentina i åpningskampen. De gikk som det første afrikanske laget til kvartfinal, da England vant 3-2 etter ekstraomganger. Kamerun vant overlegent t i sin kval. gruppe i Afrika mot sterke motstander, så som Togo og Marokko. Nøkkelkampen tror jeg blir Danmark – Kamerun., da vinneren tar 2. plassen. Danmark vet jeg ikke så mye om denne gangen, i motsetting til topplaget fra -86, med Olsen, Elkjær, Laudrup, Arnesen og Lerby. Husker med glede jeg så alle Danmarks kamper i Mexico. Nå ja, den siste kampen var vel ikke så gøy, da de tapte 5-1 mot Spania og ”Gribben” putta fire! Jeg holder en knapp på Danmark, da de alltid har gått videre i de 3 VM de har deltatt i. Japan kommer sist i gruppa!

Gruppe F: Italia, Paraguay, New Zealand, Slovakia

Italia vinner gruppa og New Zealand kommer sist! Denne gruppa må være den nest svakeste gruppa, etter gruppe H i dette VM! Paraguay kom ett poeng bak Brasil i VM-kvalifiseringen i Sør-Amerika, og har en god tradisjon til å komme videre fra første runde.(på 3 av 4 forsøk siden -86). Slovakia har aldri vært med i VM, og gikk direkte til VM med å vinne en ganske sterk gruppe i kvalifiseringen, med Slovenia, Tsjekkia, Nord-Irland og Polen. Nøkkelkampen må bli Paraguay – Slovakia, og jeg tipper Paraguays rutine får de videre til 1/8- dels finalen.

Gruppe G: Brasil, Portugal, Elfenbenskysten, Nord-Korea

Brasil vinner gruppa og Nord-Korea kommer sist! Dette må vel være ”Dødens gruppe” i dette VM? Nøkkelkampen vil bli Portugal – Elfenbenskysten. Elfenbenskysten hadde lett vei til VM og har kun vært med i et VM tidligere, i 2006, hvor de røk ut i første runde. Mye avhenger av om Drogba blir spilleklar til VM, selv om de har en rekke gode spillere. Portugal har en 4. plass fra forrige VM å forsvare, og jeg holder en knapp på at de stikker av med 2. plassen i gruppa.

Gruppe H: Spania, Chile, Honduras, Sveits

Spania er spådd av mange som vinnere av hele VM, og bør vel starte med å vinne gruppa, som er den svakeste av alle. Spania har også tidligere blitt tippet høyt opp, men har stort sett sviktet når det gjelder. Spanias beste plassering tidligere er 4. plassen fra VM i 1950, da de kom sist i finalegruppa, som besto av fire land. Honduras kommer sist i gruppa, så nøkkelkampen blir Chile – Sveits, hvor jeg holder en napp på Sveits, som har et spennende lag, med spiller med opprinnelse fra land over hele verden!

Noe å huske på når man skal tippe vinner av VM er at et europeisk land aldri har vunnet VM holdt utenfor Europa. Skal dette mønstre brytes nå? Ellers er 15 av 16 tidligere VM-finalister med i dette VM, med unntak av Sverige! Noen vil kanskje savne relativt sterke lag fra Europa, som ikke klarte å kvalifisere seg denne gangen. Jeg tenker da på Russland, Tsjekkia, Kroatia, Tyrkia og kanskje Sverige!

Nå lurer jeg litt på hvordan det vil bli nede i downtown ved Waterfront under åpningskampen mellom Sør-Afrika og Mexico. Mange sørafrikanere går rundt og blåser i sin vuvuzela, som er en plasttrompet, og det blir mye lyd ut av det! Jeg har tenkt meg ned dit og finne meg en storskjerm, og bør vel kjøpe meg noen effekter som viser at jeg holder med Bafana Bafana, som det sørafrikanske laget blir kalt. Mitt tips til å vinne VM er Argentina, da jeg er en stor Maradona fan, og de har da også noen brukbare spillere!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.