Israel – Masada – Eilat

Flyte i Dødehavet!
12. november 2009
Nok er nok!
19. november 2009

Israel – Masada – Eilat

Det er andre gang jeg har satt min fot i Israel og man legger fort merke til ulike ordinger de har for å ivareta sikkerheten til befolkningen. Ved vandrehjemmene i En Gedi og Masada gikk det rundt gutter i det sivile, med gevær. Og om natta var det sikkerhetsvakt med pistol i resepsjonen. Begge vandrehjemmene hadde en stor elektronisk port overvåket med kamera, for å slippe gjennom biler. For å komme inn på store kjøpesentre i Eilat, må man gå gjennom metalldetektor, en slik en man går gjennom på flyplasser. Og alle vesker, bager og poser blir sjekket.

Og nå har jeg forstått hvorfor jeg ikke har sett en løshund, en katt eller et eneste ekorn langs veien. De har ikke papirene i orden og er dermed blitt bortvist fra Israels territorium!

På toppen her holdt jødene stand for romerne i 3 år!

På toppen her holdt jødene stand for romerne i 3 år!

Masada er det nest mest besøkte stedet av turister etter Jerusalem. Den kortfattede historien om Masada er som følger:

Masada er en klippe vest for Dødehavet. Fjellet er nær flatt på toppen med steile klipper på alle kanter. Mot øst er klippene ca 400m høye, mot vest ca 90m. Adkomsten opp til platået er smale, bratte og vanskelige. Langs kanten var det en festningsmur med boligrom, ca. 1,3 km lang og 3,7 m bred, utstyrt med en rekke tårn. Opp til festningen ble det anlagt tre stier som slynger seg opp til de befestede adgangsportene.

 

Romerne skulle bare ha visst! I dag går taubane til topps!

Romerne skulle bare ha visst! I dag går taubane til topps!

Festningen ble bygget av Kong Herodes den store, og dette var hans sikreste tilfluktssted. Det var, og er, stupbratte klipper på alle kanter, det var store sisterner med vann og enorme kornlagre. Herodes skulle være forberedt dersom han ble angrepet. Han fikk også bruk for festningen, men de fleste forbinder Masada med en liten gruppe jøders kamp mot mektige romerriket.

De hadde alt på toppen av fjellet!

De hadde alt på toppen av fjellet!

Noen av de overlevende jødene etter romernes rasering av Jerusalem, inntok festningen og holdt stand i tre år mot romersk beleiring (ca. 69-72 e. Kr.). Dette klarte de på grunn av Herodes store matlagre, som fortsatt var der sju til åtte tiår etter hans død (ca. 4 f. Kr.).

Kong Herodes sitt badekar, tro?

Kong Herodes sitt badekar, tro?

Ved hjelp av en angrepsrampe og tårn med rambukk klarte romerne å innta festningen. Dette var problematisk i begynnelsen fordi de beleirede jødene kastet stein og drepte bygningsarbeiderne. Men etter hvert fikk romerne jødiske slaver til å bygge rampen. Da kunne ikke de beleirede jødene lenger kaste stein på dem og etter ca. 3 år var rampen ferdig og romerne inntok festningen.

I underkant av 1000 mennesker bodde der oppe, da romerne kom.

I underkant av 1000 mennesker bodde der oppe, da romerne kom.

Natten før romerne kom hadde jødene hatt et møte om hva de skulle gjøre. De ble enige om at et kollektivt selvmord ville være bedre enn romersk fangenskap. Det førte til at 960 menn, kvinner og barn begikk kollektivt selvmord. Kun to kvinner og 5 barn, som gjemte seg, ble funnet levende av romerne.  

Fotografi av toppen på Masada museeum!

Fotografi av toppen på Masada museeum!

I dag står Masada som et symbol for viljen og evnen til å forsvare seg, og alle soldater i Israel avlegger en ed, hvor man sier: Aldri Masada igjen!  Dette innebærer at Israel aldri vil komme i den situasjon, hvor overgivelse eller selvmord er eneste utvei. 

Jeg har lest ganske mye om Israel og landets historie. Og sannsynligheten for at Israel kommer til å bombe Iran, med eller uten USAs samtykke, er høy, hvis ikke Iran legger frem klare bevis for sivilt bruk av atomkraften.  Siden 2005 har jeg helt seriøst spådd at Israel kommer til å bombe Iran innen utgangen av 2010. Mildt sakt har jeg liten tiltro til det iranske lederskapet (også)! Den som lever får se!

I Eilat. Jordan og Al Aqaba på den andre siden av bukta!

I Eilat. Jordan og Al Aqaba på den andre siden av bukta!

På de første 90 dagene på sykkelturen mot Kairo holdt jeg meg frisk. Men så var det slutt! I ettertid ser jeg at jeg har vært litt slapp de siste 4-5 dagene, men når jeg kom til Eilat slo det ut i full blomst! Og det passet perfekt at jeg tok en buss gjennom Negev-ørkenen, og ikke ble syk der ute i ørkenen! Akutt diaré og jevnlig løping mellom seng og do i ett døgns tid. Det føles også som en risikosport å forlate hotellet, for å handle på et apotek! Men nå er piller kjøpt inn og tatt, og det kan vel neppe bli verre!

Min plan var å krysse gjennom Sinai-ørkenen til Suez, og så videre til Kairo. Men etter å ha lest dette på nettet, vil jeg ta kysten rundt Sinai, via Sharm el- Sheikh.

Private motoring in the desert regions is not recommended without suitable vehicles and a guide. Along some roads, the government often imposes convoy conditions for the protection of tourists. Bicycle: You would have to have a death wish to cycle in Cairo!

Skral kropp eller ikke! Kairo innen en uke!

Skral kropp eller ikke! Kairo innen en uke!

Og med en noe skrall kropp for tiden føles det noe tryggere å sykle langs kysten med flere mulige spise- og overnattingssteder. Planen er å nå Kairo innen neste søndag, dag 100 siden starten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.