Liker bavianer VM i fotball?

VM i fotball 2010
12. juni 2010
Første VM-kamp på 20 år!
19. juni 2010

Liker bavianer VM i fotball?

For tiden oppholder jeg meg i byen Knysna, som ligger ved kysten ca. 50 mil fra Cape Town. Her bor jeg hos en venninne jeg møtte på min sykkeltur fra Istanbul til Beijing i 2008. Hun var med på den turen som ansvarlig lege, ansatt av Tour d’Afrique, men hun syklet selv ca. 75 % av turen. I 2006 syklet hun Tour d’Afrique fra Kairo til Cape Town, da som ordinær deltaker. Hun hadde meldt seg på rittet på tid gjennom hele Afrika, og gikk bort og vant kvinneklassen! Huset hennes ligger litt opp fra havet, i et flott og landlig område, og hun har 18 mål tomt, hvor hennes hunder, katter og hester kan rusle omkring.

Flott hus i vakre omgivelser!

Hun er i arbeid som lege, så på tirsdag var jeg alene i huset, og hadde planlagt å se dagens første VM-kamp på tv (New Zealand – Slovakia), før jeg skulle bevege meg ned mot byen for å se neste VM-kamp der. I pausen av kampen hørte jeg en del lyder utenfor huset og oppå taket. Lyden kom fra en stor gruppe bavianer som hadde slått seg ned i hennes hage, og de var over alt. Må si det er noe spesielt å se 20-30 bavianer boltre seg i hagen på nært hold! Jeg sjekket at alle vinduer og dører var lukket, da de var rundt hele huset. Hennes tre hunder var også ute og jeg så de streife omkring, og kun så på bavianene på avstand. Hunder har respekt for bavianer, og det er forståelig, da flere hunder blir drept av bavianer hvert år i Sør-Afrika.

Hunder har respekt for bavianer!

Hunder har respekt for bavianer!

Etter å ha sett på bavianflokken ut fra vinduene i 2. etasje for en stund, gikk jeg tilbake til tv-stua for å se videre på fotballkampen. På slutten av kampen hørte jeg en lyd fra gangen like utenfor tv-stua, og trodde det var en av kattene som ruslet omkring. Men, nei da. Inn døra kom en stor bavian! Hvem av oss som skvatt mest er noe usikkert! Bavianen snudde med en gang og løp ned trappa til 1. etasje. Nå var gode råd dyre! Hvordan hanskes med en bavian i huset? Jeg tenkte den ville komme seg ut av huset, den veien den var kommet inn, etter å ha sett meg. Så jeg tok sjansen på å gå ned trappa, for å se om den fremdeles var inne. For sikkerhetsskyld lagde jeg en del støy når jeg gikk ned trappa, for å høre om den reagerer på lydene, men jeg hørte ingen ting. Etter å ha tuslet et par meter mot kjøkkenet, ser jeg den sitte på kjøkkenbenken og spiser brød og en avocado! Bavianen skvetter til nok en gang og løper inn i stua. Jeg hadde lite lyst til å møte den innesperret i en krok i stua, så jeg gikk opp i 2. etasjen igjen, for å tenke ut en ny strategi!

En bavian på taket!

En bavian på taket!

Visstnok kan det være greit å ha en bavian i huset, men er de flere kan de rasere huset fullstendig, fortalte min venninne meg når hun kom hjem! Noe usikker på hvordan jage en bavian ut av huset, ringte jeg min venninne på jobben, for å få tips om en sikker angrepsplan! Skaff deg noe å slå med, og prøv å få satt opp noen dører, så den kommer seg ut var tipset. Jeg fant meg en tennisrekkert, og ikke så høy i hatten tuslet jeg ned igjen. Uten å tenke meg så mye om, satte jeg opp utgangsdøra, som var på den andre siden av huset enn stua. Etter 10 sekunder stormer alle hundene inn, og jeg tenkte fort at nå kan det bli et helvete! Men, jeg følte meg noe trygger med hundene rundt meg. Hundene var helt forstyrra og løp rundt i hele huset, og snuste over alt. Men, bavianen var borte! Heldigvis! Jeg sjekket alle vinduene og dørene og forsto ikke hvordan den hadde kommet inn og ut, da jeg tviler på at bavianer lukker døra etter seg! Da min venninne kom hjem, så hun at haspen på et ganske lite vindu på det ene badet var ute av posisjon, og vi fant ut at den må ha kommet inn der. Hun har bodd her i over 20 år, og har aldri hatt bavianer i huset!

Lettere sjokkskadet har jeg nå fått nok av dyrelivet i Afrika og vil torsdag bevege meg mot mer urbane Cape Town, og på fredag skal jeg på stadion og se England mot Algerie. Gleder meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.