Curitiba, Iguazú Falls og litt VM-fotball!

VM i Brasil!
12. juni 2014
Brasilia og Oscar Niemeyer!
2. juli 2014

Curitiba, Iguazú Falls og litt VM-fotball!

Nå har jeg vært på reisefot i to uker i sydlige strøk av Brasil, og ser at det i dag er 6 måneder til jeg vil returnere og lande på Gardermoen 23. desember, og rekker så vidt hjem til julaften i Norge!

Brasil er verdens 5. største land med sine 8 511 965 km², og det 5. folkerikeste land i verden med sine 201 millioner innbyggere. Det kan nevnes at delstat Uttar Pradesh i India også har ca. 200 millioner innbyggere! Byen Curitiba ligger i delstaten Parana, som er en av Brasils 27 føderale enheter, hvorav det er 26 delstater og et føderalt distrikt, Distrito Federal, hvor hovedstaden Brasilia ligger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oscar Niemeyer museum i Curiiba!

Curitiba, med en befolkning på ca. 2 millioner, er hovedstaden i delstaten Parana, som er et av de rikeste områdene i Brasil, med industri innen papir og cellulose, samt at en rekke bilprodusenter har fabrikker i delstaten. Delstaten er også en av de største produsenter av landbruksprodukter i Brasil, og produserer bl.a. mais, bomull, soya, ris, maniok og bønner.

I forhold til mine erfaringer under mitt opphold i India tidligere i år, vekker jeg med min hudfarge liten oppsikt i gatene i Brasil, og godt er det. Den brasilianske befolkning består av alle mulige folkeslag, fra de helt mørke til de helt hvite, hvor de fleste er et sted midt i mellom! Syd i Brasil hvor jeg oppholder meg nå, har det opp gjennom årene vært stor innvandring fra Italia, Polen, Tyskland, Russland og Ukraina, som preger befolkningens utseende. De som tror det er varmt i hele Brasil, må tro om igjen! Det er nå midtvinters syd for ekvator, og hvor lengre syd man er, jo kaldere er det! Men temperaturen er ikke verre enn en dårlig norsk sommer, som vi alle er vant med!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skal man få plass til alle folk, må det bygges i høyden i forstedene! Se også den lange bussen!

Curitiba er kjent for sin miljøvennlige byutvikling, og har et velutviklet kollektivnett med meget lange 3-leddede busser, gående i egne traseer. Byen har også store grønne parker, hvor folk ferdes som gående eller på sykkel. Curitiba er en moderne storby, og skiller seg ikke stort fra hvilken som helst europeisk storby. I byen er det rent og pent i gatene (særlig i forhold til India!) og det er færre tiggere her enn i Oslo, selv under VM i fotball!

Når jeg først var i delstaten Parana var det nesten uunngåelig å ikke få med seg en av Brasils største severdighet, Iguazú Falls, helt på grensen mot Argentina. Da Foz do Iguazú ligger ca. 60 mil unna Curitiba, tok jeg fly tur/retur i løpet av 2 dager, og fikk med en flott naturopplevelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iguazu Falls ved grensen til Argentina!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vann over alt! Gikk til enden av gangbrua og ble søkkvåt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heldig og fikk med en regnbue i fossen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vått og kaldt, men en fin opplevelse å få med Iguazu Falls!

Midt i byen Foz do Iguazú renner elva Rio Parana, og på den andre siden av elva ligger Paraguay. Derfor spratt jeg opp tidlig for å få nok et land på lista mi og gikk over en stor bro, og vips var jeg i Paraguay! Byen på den andre siden av elva heter Ciudad del Este, som fritt oversatt blir Byen i Øst, dvs. helt øst i Paraguay. Byen som også går under navnet Shopping del Este, er Brasils svar på Strømstad, hvor alt kan kjøpes for en billig penge! Her er det klær, sko, vesker, klokker, smykker, kameraer, PCer, sminke og mye mer, og tydeligvis er alt billigere enn i Brasil. Her er det en stor fordel med sort belte i shopping! Til min fordel (hvis man ser bort fra at jeg er mann, og er i mangel av et shoppinggen, som kvinner har blitt tildelt!) er det begrenset hva jeg kan kjøpe, da jeg skal fly videre til Quito, via Brasilia, og ligger helt på vektgrensa med 60 kg. bagasje! Men nye NIKE sports solbriller til min sykkeltur ble handlet inn! Paraguay er for øvrig land nr. 72 jeg har besøkt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Byen Ciudad del Este, på folkemunne kalt Shopping del Este, ligger helt øst i Paraguay, på grensen til Brasil.

Litt om VM i fotball!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ved ankomst Curitiba Airport er det vanskelig å ikke få med seg at dette er en VM-by!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Godt organisert køsystem før VM-kamp i Brasil!

Nå har alle land spilt 2 kamper, og i løpet av de neste fire dagene er det vinn eller forsvinn for de fleste lag, hvis man da ikke allerede er utslått, som med Spania, England, Australia og Bosnia. Ballet starter om kort tid med Nederland – Chile, hvor taperen høyst sannsynlig vil møte Brasil i 1/8 – finale. Senere i kveld spiller Brasil – Kamerun, og i teorien kan også Brasil bli utslått med å tape, hvis Mexico – Kroatia spiller uavgjort! Å slå Brasil i et fotball-VM er en enkel affære, det er bare å ringe Drillo!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iran – Nigeria ble min VM-kamp nr. 39 i mitt femte VM!

Jeg tror de lag som går videre til neste runde, dvs. 8. del-finale,  blir:

A: Brasil – Kroatia

B: Nederland – Chile

C: Colombia – Elfenbenskysten

D: Costa Rica – Italia

E: Frankrike – Sveits

F: Argentina – Nigeria

G: Tyskland – USA

F: Belgia – Russland

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gutta fra Ecuador har for sikkerhets skyld tatt med sine lokale hodeplagg til kulda i Curitiba!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.