VM i Brasil!

Kolonien Trankebar – Dansk-norsk historie i India!
22. april 2014
Curitiba, Iguazú Falls og litt VM-fotball!
23. juni 2014

VM i Brasil!

10325205_10202632812754192_1013400056190174670_n

Klar for mitt femte VM i fotball i Brasil!

1907349_10202629668035576_7547445835519199763_n

Allerede på Charles de Gaulle flyplass i Paris var det vanskelig å bomme på gaten til Rio de Janeiro!

Som de fleste vet er jeg interessert i å sykle på tur, og da på litt lengre sykkelturer enn de fleste. Ved siden av sykling er jeg også interessert i fotball, og har nå innfunnet meg i Brasil for å oppleve mitt 5. VM i fotball. Da jeg har passert 50 år har jeg allerede begynt å ta en skuende blikk tilbake, så her kommer litt mimring!

Min karriere som tilskuer av VM i fotball startet allerede i 1982, hvor VM var lagt til Spania. Den gang var jeg ung (19 år) og lat og la i vei fra Norge med motorsykkel to uker før fotballeventyret startet. Dette var Maradonas første VM, så jeg hadde leid meg en leilighet i Benidorm, passe avstand fra Alicante hvor Argentina skulle spille sine innledende kamper (med unntak fra åpningskampen Argentina – Belgia 0-1, som gikk i Barcelona), for å følge den nye unge fotballstjerna på 21 år fra Argentina.

Så å si alle mine lengre turer, med motorsykkel, som backpacker eller på sykkel har blitt knyttet opp mot VM i fotball. Så tidspunktene for mine reiser er ikke tilfeldig valgt, da tildelingen av VM i fotball skjer mange år i forveien, så jeg har hatt god tid til å forberede meg til mine utflukter. Så da jeg pakket min sekk og loffet rundt i Sør-Amerika våren 1986, var det med et klart fokus at jeg skulle innfinne meg i Mexico i slutten av mai måned. I VM i 1982 fikk jeg blant annet med meg semi-finalen Italia – Polen på Camp Nou, og sa til meg selv at neste gang vil jeg se en VM-finale! Så det var en stor opplevelse å se Maradona løfte bøtta på Azteca stadion fire år senere, foran 115 000 tilskuere 29. juni 1986! Og man skal ikke se bort fra at det kommer mer mimring om -82 og -86 VM senere på denne bloggen!

I 1990 tok jeg fram motorsykkel igjen, og satte kursen mot Italia. Dette VM går ikke for å være blant de bedre, men jeg fikk oppleve å se Sverige tape 2-1 hele tre ganger (som kan varme mange norske hjerter!), og fikk med dramaet Tyskland – Nederland på San Siro og kvartfinalen Argentina – Jugoslavia, hvor Maradona fremdeles var i stand til å løfte et ikke fullt så godt argentinsk lag til finalen, hvor de tapte 1-0 for Tyskland.

2396_1093592372717_4585267_n

Klar for min første langtur på sykkel, Istanbul – Beijing i 2008. Står i orange nr. 2 fra høyre.

Etter VM i 1990 gikk det 20 år før jeg var tilbake på en VM-arena, denne gangen i Sør-Afrika. Så i de to VM’ene hvor Norge deltok i 1994 og 1998 var jeg ikke tilstede, av mer naturlige årsaker som familie og arbeid. Sør-Afrika fikk tildelt VM 5-6 år i forveien, og jeg begynte så smått å tenke om det hadde vært mulig å sykle dit! På nettet fant jeg det kanadiske sykkelselskapet Tour d’Afrique, som arrangerer sykkeltur fra Kairo til Cape Town hvert år, med start i januar og målpassering i midten av mai. Dette passet utmerket! Men fremdeles var det langt fram til 2010! For å få testet formen, meldte jeg med på The Silk Route Tour med samme selskap, som gikk fra Istanbul til Beijing på historisk grunn høsten 2008, og jeg fikk bekreftet at formen ikke var så aller verst!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er klar på Nordkapp platået for å sykle til Cape Town og VM i fotball i Sør-Afrika 2010!

Etter dette fikk jeg ideen om at min sykkeltur gjennom Afrika skulle begynne i Oslo! Men min tidligere kvinnelige sjef på jobben sa dette var pinglete, og mente jeg burde starte på Nordkapp! Og tidligere sjefer hører man selvfølgelig på, så startskuddet mot VM i Sør-Afrika gikk 15. august 2009 på Nordkapp platået!

Sykkelturen gjennom Europa, en svipptur innom Asia og gjennom Afrika i 2009/2010 gikk smertefritt (nåvel, litt vondt i låra hadde jeg enkelte dager!), da jeg brukte kun en plasterlapp på turen! I fotball-VM 2010 fikk jeg med 6 kamper, og nok en VM-finale live!

34445_1440477484628_6851047_n

Klar for VM-finalen mellom Spania og Nederland på Soccer City Stadium i Johannesburg i 2010!

André i Cape Town

André Heeks med sitt kjære Curitiba skjerf på Table Mountain i Cape Town. Green Point Stadium til venstre i bildet. (Toppfotograf K.E.Wedul tok bildet!)

Under mitt opphold i Sør-Afrika møtte jeg en fotballinteressert ung mann fra Brasil, André Heeks, som er en stor fan av sitt lag i Brasil, Curitiba. I Sør-Afrika hadde vi den samme billettpakka, så vi møttes med jevne mellomrom på ulike stadioner under VM. Til min fordel var han svært språkmektig, da han jobber som oversetter og behersker språkene spansk, fransk, engelsk, samt sitt morsmål portugisisk. Om tre timer skal vi møtes igjen, da han kommer og plukker meg opp, for å dra hjem til hans familie for å se åpningskampen Brasil – Kroatia. Å se åpningskampen med Brasil på banen blant brasilianere kan sikkert bli et lurveleven og sikkert svært opplevelsesrikt. Man kan bare forestille seg hvilket press og forventninger det brasilianske laget har på hjemmebane i dette VM. De er favoritter og alt annet enn gull er nederlag! Nå er det 5 timer til VM starter og jeg gleder meg!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brasilianere er pyntet til fest!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.