Goodbye Katmandu!

Eventyret i Nepal og India kan starte!
1. januar 2014
Klar – ferdig – gå!
9. januar 2014

Goodbye Katmandu!

Bor kun 100 meter fra en av de mest hellige stupaene i Nepal, Boudhanath, i Katmandu.

Bor kun 100 meter fra en av de mest hellige stupaene i Nepal, Boudhanath, i Katmandu.

I morgen tidlig starter vår lange sykkeltur i Katmandu, med det mål å sykle rundt hele India, og komme tilbake til Katmandu i midten av mai, så vi rekker feiringen den 17.mai!!  Katmandu er en noe kaotisk by, i alle fall sånn trafikkmessig, med biler, busser, trehjulinger, mopedister, syklister og en og annen ku (!), som tuter så mye de kan (ikke kua da!), for å komme frem på svært dårlige veier. Nepal er et svært fattig land, og ligger på 157. plass på FN’s HDI liste (Human Developement  Index), som plasserer landet nær bunnen, hvor kun Jemen og Afghanistan av land i Asia, er lengre nede på listen. Så veistandarden i hovedstaden står sikkert ikke øverst på prioriteringslista til politikerne?

Selv om jeg har vært i mange av verdens hjørner, tar det for meg alltid et par dager å bli varm i trøya, og trygg på forholdene. For eksempel det å krysse veien uten å miste livet, trengs det litt trening til, da det er å forstå trafikkbilde og hvordan de tenker i dette landet. Med mine 183 cm. på strømpelesten, har jeg aldri følt meg høyere! Det nepalske folket rager ikke i høyden, så jeg blir nesten en kjempe i gatebildet.

En ape ved det hinduistiske templet Pashupatinath, hvor et menneske blir kremert i bakgrunnen.

En ape ved det hinduistiske templet Pashupatinath, hvor et menneske blir kremert i bakgrunnen.

Været i byen i januar er noe varmere enn i Norge, men det kryper ned mot null på natta. Men på det varmeste på dagtid er det nesten 20 grader. Hoteller og restauranter der hvor jeg bor har ikke oppvarming, så det er rimelig kaldt på kveldene. Det første jeg gjorde i Nepal var å kjøpe meg en varm lue av ull med øreklaffer og ullvotter. Det har kommet godt med.

Nye votter og lue må til i kalde Nepal!

Nye votter og lue må til i kalde Nepal!

I morgen har vi vært heldig, da vi får med oss en lokalkjent på motorsykkel, som vil lose oss trygt ut av byen, og forhåpentligvis sende oss i riktig retning mot India.  Morgendagen kan bli en tøff dag, da vi starter med en stigning på over 1000 meter, da vi må over en fjellkjede, før vi når India. Vi skal sykle til Daman som ligger 2557 m.o.h., og overnatte der. Og er det godt vær i morgen eller på torsdag, skal det være mulig å se Mount Evrest fra Daman!

Dil bor i Katmandu og vil hjelpe oss ut av byen!

Dil bor i Katmandu og vil hjelpe oss ut av byen!

Den lokalkjente i Katmandu heter Dil og er blitt en venn av Torgeir, da han var med på organiseringen av en sykkeltur fra Lhasa i Tibet til Katmandu, med en gruppe syklister fra Norge, som Torgeir var en del av. Firmaet hans driver mest med organisering av trekking turer og kan finnes på adressen: www.peacefultrek.com, hvis du har tenkt deg til Mount Everest eller vandre i litt lavere fjell i Nepal!

Fem dager er gått siden ankomsten i Nepal, og jeg har benyttet tiden til å skru sammen sykler, lest meg litt opp om Nepal, vært turist og besøkt noen turiststeder, samt spist og sovet godt.  Samt prøvd å forstå bruken av en Mac Book Air, som kan være en utfordring for en som hele livet har benyttet PC, og som aldri har tatt i en Mac! Grunnen til at jeg har med denne Mac’en er at den er svært lett, kun 1 kg., samt at jeg vil fremstå som svært ungdommelig når jeg tar den frem på cafè!

De kara her var svært glade i nepalske jordbruksprodukter, som kan røykes! inShare

De kara her var svært glade i nepalske jordbruksprodukter, som kan røykes!
inShare

4 Comments

  1. Jon Olav Dobloug sier:

    Da skjønner jeg dere setter i gang. Tråkk til og god tur 🙂

  2. Ønsker dere en riktig god tur! Blir artig å følge med her! Håper kamerautstyret funker som det skal! Hilsen Ingeborg på Fotovideo =)

  3. Heidi Gangmark sier:

    God tur rundt India!

  4. Bobleliv sier:

    God tur! Dette høres spennende ut 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.